Kunstgras Stalen Inspectie
Algemeen

4 tips voor onderhoud van jouw kunstgras in de herfst en winter

leestijd 13443x bekeken
Kunstgras Stalen Inspectie Geschreven door Arthur Voorhuis

Met het herfstige weer van oktober en november lijkt de zomer alweer een eeuwigheid geleden. Tijd om lekker binnen onder een dekentje te zitten en een knus sfeertje te creëren. Maar natuurlijk niet voordat je nog even het laatste onderhoud in de tuin hebt gedaan. In dit blog zetten we de belangrijkste tips voor kunstgras onderhouden even op een rij. Wel zo handig!

Tip 1: check de staat van je kunstgras

Een van de grootste voordelen van kunstgras is dat het robuust en vrijwel onderhoudsarm is. Toch kunnen er natuurlijk beschadigingen ontstaan door bijvoorbeeld een barbecue die omvalt of gelekte verf. Loop daarom de grasmat even na en check op eventuele beschadigingen, vlekken of plekken waar het gras wat matter en platter is geworden.

Beschadiging gevonden? Dan kun je eenvoudig je kunstgras repareren door de getroffen plek weg te snijden en te vervangen door een nieuw stukje kunstgras. Daarom raden we ook aan om een iets groter kunstgrastapijt te bestellen dan je nodig hebt. Zo heb je altijd een reservestuk achter de hand.

Tip 2: je kunstgras schoonmaken

Bij het schoonmaken van je kunstgras is het vooral belangrijk dat je al het bladafval op de juiste manier verwijdert. Zeker in de herfstperiode kan er natuurlijk een hoop organisch materiaal zoals bladeren, dennenappels en takjes op de grasmat belanden. Verwijder deze met een kunststof bladhark om beschadigingen te voorkomen.

De mat weer bladvrij maken is overigens niet enkel voor het zicht, maar ook omdat bladeren etc. anders de voedingsbodem voor onkruid worden. En het vermindert ook simpelweg het bekende comfort van het grastapijt aan je blote voeten. Reinig het kunstgras daarnaast met sop of groene zeep. Gebruik in ieder geval geen chloor of andere bleekmiddelen. Dit gaat ten koste van de mooie groene glans.

Tip 3: instrooizand aanvullen

Instrooizand zorgt voor stabiliteit in de grasmat en voor een natuurlijke uitstraling doordat de grassprieten beter overeind blijven staan. Check daarom even of er nog genoeg instrooizand aanwezig is. Dit check je door het gras met een harde bezem te borstelen en te checken hoe goed de sprieten overeind blijven staan. Zakken ze snel in? Strooi dan nieuw instrooizand over je kunstgras en borstel deze een keer zodat het zand zich goed verspreidt.

Tip 4: mos verwijderen uit je kunstgras

Een voordeel van een kunstgras tuin is dat er normaal geen mos in kan groeien. Heb je echter onverhoopt toch last van mos in kunstgras? Dan zijn er speciale middelen op de markt om dit te bestrijden. Een andere methode is om strooizout over de bemoste plekken te strooien en een kwartiertje te wachten. Borstel daarna met een harde bezem het mos los en van het grastapijt af.

Wil je een mosvrij gazon behouden? Check dan of de randen en lijmnaden er nog goed bij liggen en er voldoende instrooizand aanwezig is. Dit helpt om mos in je kunstgras te voorkomen.

Wil jij ook een mooi groen gazon zonder onderhoud?

Heb je vragen over het onderhoud van kunstgras of hoeveel instrooizand je bijvoorbeeld nodig hebt voor jouw grastapijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer. En ben je gewoon klaar met al die onderhoudsklusjes aan je grasmat of wil je gewoon een gazon dat het hele jaar mooi groen is? Bekijk dan de mogelijkheden van ons topkwaliteit kunstgras!

Kunstgrasnet Medewerker