Algemeen

5 tips tegen aanhoudende droogte in jouw tuin!

leestijd 12976x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Dat de zomer weer begonnen is en de zon vaker schijnt, maakt veel mensen gelukkig. Lekker barbecueën en tot ‘s avonds laat buiten op het terras zitten. Naast dat de temperaturen stijgen, valt er ook steeds minder neerslag in de zomer. Vorig jaar juli was er zelfs maar 10 millimeter regen gevallen en is daarmee de droogste maand sinds het begin van de metingen! Die periode stond het water in vijvers en sloten lager dan normaal of zelfs leeg, hingen veel planten er slap bij, waren bloemen snel verdroogd en waren grasvelden geel verkleurd.
Het KNMI heeft zojuist voor de periode van 1 april tot en met 30 september dit jaar weer een neerslagtekort gemeten. Wil jij jouw tuin gereed maken voor deze droge periode? Wij geven je 5 tips tegen droogte in de tuin!

Tip 1: Leer je planten kennen

Heb je dit voorjaar hard in je tuin gewerkt? Hoe zonde is het dan dat je planten er straks slap bij hangen of zelfs verdrogen tijdens een droge periode? Weet daarom wat jouw planten nodig hebben. Planten zoals Ezelsoor, vrouwenmantel, gipskruid en de herfstaster, zijn bijvoorbeeld goed bestand tegen de droogte en kunnen wel een aantal dagen zonder water. Jonge planten hebben daarentegen juist heel veel water nodig. Daarnaast zijn planten met rood gekleurde bladeren veel gevoeliger voor verbranding door de zon, dan bijvoorbeeld grijs gekleurde planten.
Een andere tip die we je willen meegeven is om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Naast dit er mooier uitziet, leven de planten hierdoor ook langer!

Planten in potten

Over het algemeen hebben planten in potten meer water nodig dan planten en bloemen die in de grond staan. Om deze planten langer te voorzien van water, zet je de potten op een schotel. Op deze manier kunnen de wortels naar eigen behoefte water oppakken. En kunnen jouw potplanten niet goed tegen de zon? Zet de potten dan op warme dagen in de schaduw.

Wil je weten wat jouw planten nodig hebben? Zoek informatie over de verzorging van de planten op internet of vraag advies in het tuincentrum. Met de juiste verzorging, geniet je het langst van je planten!

Tip 2: Bedek de grond met mulch tijdens aanhoudende droogte

Door je borders te bedekken met mulch, wordt de grond minder snel droog. Dit komt doordat mulch, ofwel een laag van organisch materiaal, ervoor zorgt dat water minder snel de bodem verlaat. Dit is dus een natuurlijke oplossing om de grond vochtig te houden! Als je van plan bent om de grond te gaan mulchen, kies dan voor bijvoorbeeld gft compost, grasmaaisel, bladeren of stro.

Tip 3: Besproei je planten op het juiste moment

In de aanhoudende droogte is het belangrijk dat je jouw tuin op tijd en voldoende water geeft. Maar hoe weet je nou hoe vaak en hoe veel water je moet geven? Dat is lastig om te zeggen, want elke plant heeft andere behoeften. Wij willen je wel als tip meegeven dat je beter één keer heel veel water kan geven aan je planten, dan elke dag een klein beetje. Planten raken dan namelijk gewend aan elke dag water, waardoor de wortels niet meer gestimuleerd worden om zelf naar water te zoeken.
En wanneer geef je je tuin dan water? Dat doe je het liefst ‘s avonds, zodat het water niet meteen verdampt door de warmte. Wat daarbij ook belangrijk is dat je altijd op de grond zelf sproeit. Wanneer je de bladeren nat maakt, is er een mogelijkheid dat ze verschroeien in de zon of dat de planten knakken door het gewicht van het water.

Tip 4: Sla water op tijdens aanhoudende droogte

Tijdens de aanhoudende droogte van vorig jaar zomer werd er gevraagd of mensen niet meer hun tuin wilden besproeien, om zo water te besparen. Om zuinig om te gaan met ons water én toch je planten te voorzien van water, kun je zelf water op gaan slaan. Zet bijvoorbeeld een regenton neer en gebruik dit water om de tuin te besproeien in plaats van water uit de kraan.

Tip 5: Behandel je gazon op de juiste manier

Een gazon dat onvoldoende water krijgt, heeft een grotere kans op ziektes en uitdrogen. In de zomer kun je een geel gekleurd gazon bijna niet tegengaan, maar er is wel een grote kans dat na een aantal flinke regenbuien het grasveld weer groen kleurt. Het advies is om tijdens een droge periode met temperaturen van boven de 20 graden, het gazon twee à drie keer per week te besproeien.

Een gazon van kunstgras

Wil je gegarandeerd een gazon dat niet geel verkleurd in een droge periode? Dan is kunstgras een goede optie! Een kunstgras tuin blijft namelijk altijd groen. Een bijkomend voordeel daarbij is dat kunstgras geen water nodig heeft. Kunstgras is dus ideaal als we tijdens de aanhoudende droogte zuinig moeten omgaan met water.

Benieuwd naar hoe ons kunstgras eruit ziet en hoe het voelt? Vraag gratis kunstgras stalen aan!

Kunstgrasnet Proefstalen Verzendklaar Maken