Algemeen

9 tuintrends voor 2019!

leestijd 11301x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Bomen worden weer groen, krokussen en narcissen komen tevoorschijn en het zonnetje laat zich vaker zien. De lente is begonnen! Veel mensen krijgen dan ook zin om hun tuin, balkon of dakterras een makeover te geven. Het onkruid eruit en nieuwe planten erin, zodat jouw buitenplek er weer groen en gezellig uitziet. Kriebelt het bij jou ook om je tuin aan te pakken? Maar weet je niet hoe je je tuin moet inrichten? Krijg inspiratie door de tuintrends voor dit jaar!

Tuintrend 1: Een groene stadstuin

Ontvlucht de drukte van de stad in je eigen groene oase. Door veel natuurlijke materialen in je tuin te gebruiken, heb je niet meer het gevoel dat je in een drukke stad woont. Kies voor groenblijvende planten, zoals de Buxus, Maagdenpalm en de Laurierkers en plaats ze in kleine borders of potten van natuurlijke materialen. Een houten loungeset of tuinset past ook perfect binnen deze tuintrend. Vind jij het lastig om een kleine stadstuin of balkon in te richten? Doe dan inspiratie op in de blog ‘Ideeën voor jouw kleine tuin of balkon!’.

Tuintrend 2: Kleurige accenten

Veel mensen worden blij van kleur in hun omgeving. Kleurige accenten zijn daarom niet voor niets een tuintrend in 2019! Je kunt zelf op deze tuintrend inspelen door borders in je tuin aan te leggen met daarin verschillende kleuren bloemen en planten. Plaats ook kleurrijke potten, vazen, kussens en lampjes in je tuin. Met een aantal accessoires zorg je gelijk voor meer gezelligheid in je tuin.

Tuintrend 3: Een stoere wildernis

Stoere materialen gecombineerd met weelderige planten. Zo wordt deze tuintrend omschreven. Denk aan een tuinset met een metalen frame, plantenpotten met een betonlook, klimop en hortensia’s. Beperk je niet tot de grond van je tuin, maar bekijk eens de mogelijkheden om verticaal te tuinieren. Je kunt bijvoorbeeld hangplanten ophangen of een metalen kast neerzetten waarin je kruidenplantjes plaatst.

Tuintrend 4: Strak & modern

Deze tuintrend spreekt voor zich. Strakke lijnen en moderne elementen vormen de basis. Dus geen ronde, maar juist vierkante en rechthoekige plantenbakken. Een bestrating met grote beton- of keramische tegels zorgen voor rust en eenheid in de tuin. Om je tuin echt een moderne look te geven, kun je een beeld of een ander kunst element in je tuin plaatsen. In deze tuintrend wordt vaak de kleur wit gebruikt. Daarnaast zorgen onder andere siergrassen en bamboe planten voor een stijlvol effect in je tuin!

Tuintrend 5: Romantisch & pastel

Een romantische look krijg je snel door het gebruik van pastelkleuren. De zachte tinten, zoals pastel roze en pastel blauw, zorgen voor een rustige en gezellige sfeer. Welke bloem mag er niet in een romantische tuin ontbreken? Juist, de roos! Om deze tuintrend verder door te trekken naar de loungehoek, plaats je zachte kussens in pastelkleuren op je loungeset of tuinset. Ook een haard of vuurkorf horen natuurlijk bij deze trend.

Tuintrend 6: Een tuin voor elke gelegenheid

Een tuin, balkon of dakterras wordt steeds vaker als het verlengstuk van je huis gezien. Op elk moment willen mensen van hun tuin genieten. Is het geen mooi weer? Dan plaats je een overkapping, terrasverwarmer of vuurkorf. En schijnt de zon? Dan willen mensen meteen alles buiten doen. Dus borrelen, een boek lezen, sporten, maar ook koken! Een buitenkeuken past dan ook perfect bij deze tuintrend.

Tuintrend 7: Je eigen moestuin

Het voordeel van moestuinieren is dat je geen grote tuin hoeft te hebben. Je kunt namelijk ook verticaal moestuinieren! En hoe leuk is het om je eigen groenten en fruit te zien groeien en ze daarna met eigen handen mag oogsten om het vervolgens te eten? Zelf geoogste groenten en fruit smaken altijd beter zeggen ze!

Tuintrend 8: Creatief in je tuin

Er vallen heel veel dingen onder deze trend. Maak bijvoorbeeld je eigen loungeset van pallets of schilder een oude kast en plaats er plantjes in. Of maak een vuurkorf van een oud olievat. Durf ook creatief te zijn met kleuren en zet bijvoorbeeld een knalgeel tuinmeubel in je tuin! Wat ook een leuk en creatief idee is, is het gebruiken van oude en kapotte reageerbuisjes of gloeilampen als plantenbakjes. Dit geeft een leuk en speels effect!

Tuintrend 9: Onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuintrend die steeds meer opkomt is de onderhoudsvriendelijke tuin. Mensen die weinig tijd aan het onderhoud van hun tuin willen besteden, gaan zeker voor deze trend! Keramische tegels passen bijvoorbeeld goed bij deze trend. Deze tegels zijn gecoat met een harde toplaag, waardoor het minder snel vies wordt of beschadigd raakt. Overweeg ook eens om bodembedekkers te planten, zoals kattenkruid, klimop en dwergmispel. Dit is een goede oplossing tegen onkruid. De oplossing voor een onderhoudsvriendelijk gazon, is kunstgras. Kunstgras hoeft namelijk nooit gemaaid, besproeid of bemest te worden en past daarom perfect bij deze tuintrend. Wij hebben kunstgras dat vrijwel niet van echt te onderscheiden is en geschikt is voor elke tuin! Bekijk hier onze verschillende soorten kunstgras voor in de tuin!

Welke trends passen bij jou? Ontdek welk tuintype je bent in onze test!

Kunstgrasnet Kantoor Medewerker