Productiemachine Kunstgras
Algemeen

De 4 fasen van kunstgrasproductie

leestijd 13188x bekeken
Productiemachine Kunstgras Geschreven door Arthur Voorhuis

We weten allemaal wat kunstgras is en wat de voordelen zijn, maar hoe wordt kunstgras nou eigenlijk geproduceerd? En hoe komen de verschillende soorten kunstgras nou tot stand? Het produceren van kunstgras gebeurt in vier fasen. Welke fasen dit zijn leest u hieronder.

Fase 1: de vorming van kunstgrasvezels

Wat men niet zou verwachten in de eerste fase, vindt toch wel degelijk in de eerste fase plaats. In deze fase wordt namelijk al bepaald wat de kleur, de kwaliteit en de vorm van de kunstgrasvezels zal zijn. Dit gebeurt middels een mengsel van kunststofkorrel, UV-stabilisatoren en kleurstoffen. De stabilisatoren weren UV straling. Wanneer deze onvoldoende toegevoegd worden is snelle verkleuring een feit. De kleurstoffen bepalen uiteraard de uiteindelijke kleur van de kunstgrasvezels. Een juiste samenstelling van dit mengsel is dus van belang voor de kwaliteit van het kunstgras.

Het mengsel wordt verhit en vervolgens door een spuitknop geperst. De instelling van de spuitknop bepaalt de uiteindelijke vorm van de vezels. Na het persen zijn de kunstgrasvezels gevormd en kunnen deze verwerkt worden tot kunstgras.

Fase 2: de verwerking van kunstgrasvezels

Vervolgens is het van belang dat de kunstgrasvezels verwerkt gaan worden tot vezelklossen. Maar voordat deze vezelklossen tot stand komen, moeten de vezels eerst bestand worden tegen temperatuurschommelingen tussen de 50 graden Celsius boven en onder nul. Wanneer ze versterkt zijn kunnen de kunstgrasvezels op de klossen gewikkeld worden.

Kunstgras Preparatie

Fase 3: het tuften van kunstgrasvezels

Fase 3 bestaat uit het tuften van kunstgrasvezels. Dit gebeurt middels een tufmachine. Een tufmachine is een enorme naaimachine met honderden naalden. De kunstgrasvezels worden dus met honderden naalden tegelijk op het doek genaaid. In deze fase wordt dus het uiteindelijke uiterlijk van het kunstgras bepaald. De dichtheid van het gras hangt o.a. af van de stand van de naalden.

Voor één doek kunnen er verschillende klossen met kunstgrasvezels worden gebruikt, waardoor kleuren en soorten vezels samengevoegd kunnen worden tot een mooie kleursamenstelling. De doeken worden vervolgens gesneden in grasmatten en handmatig gecontroleerd op productiefouten.

Fase 4: het fixeren van kunstgrasvezels

En tenslotte worden de grasvezels gefixeerd. Allereerst wordt er een vloeibare laag latex op de grasvezels aangebracht, waarna ze in de oven worden uitgehard. De uitgeharde latex laag zorgt ervoor dat het kunstgras bestand is tegen allerlei typen weersomstandigheden. Tijdens dit proces wordt bepaald of het kunstgras recht of wat meer krullend wordt. Ook in deze fase van de productie wordt dus het uiterlijk bepaald. De matten worden uiteindelijk nog geperforeerd zodat ze waterdoorlatend zijn, waarna ze klaar zijn om gelegd te worden!

Kunstgrasrol Productieproces