Algemeen

‘Echt’ gras of kunstgras? Dit helpt jou in je keuze!

leestijd 27267x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

De zomer is begonnen en de zon schijnt, het perfecte moment om de tuin aan te pakken. Maar dan de vraag bij het gazon: kies je voor 'echt' gras of kunstgras. Onze keuze is uiteraard duidelijk maar wij kunnen ons voorstellen dat dit een lastige keuze kan zijn! Daarom zetten wij de verschillende opties voor je uiteen met bij beide opties de voordelen.

Kunstgras

Bij kunstgras gaat de welbekende uitspraak ‘het gras is altijd groener aan de overkant niet op’. En hoe fijn is dat? Vooral nu we allemaal meer thuis werken! Dit gaat natuurlijk niet op als je kiest voor een andere kleur dan groen, dat is namelijk ook een optie. Roze, blauw of paars; met gekleurd kunstgras is het allemaal mogelijk! Het leggen van het kunstgras kan je in principe zelf doen en je kunt er direct gebruik van maken – je hebt geen periode van inzaaien en direct resultaat! Door de vele technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van ‘echt’ gras. Daarmee is kunstgras op vele mogelijke manieren te gebruiken. U kunt het natuurlijk gebruiken als kunstgras in de tuin, maar ook als kunstgras balkon of kunstgras terras. Vertrouw je het nog niet helemaal? De meeste aanbieders van grastapijt – waaronder Kunstgrasnet – geven een garantiecertificaat bij aankoop.

Wat zijn de voor- en nadelen van kunstgras?

Met een kunstgrasmat hoef je je geen zorgen te maken over de ligging van het gras. Ligt het in de schaduw? Geen probleem. Daarentegen kan dat bij echt gras – door het gebrek aan zonlicht – nogal eens zorgen voor wildgroei (denk aan mos en onkruid). En mocht je in de zomerperiode een tent op zwembad opzetten, dan is het gras niet dood indien je deze weer weghaalt. In Nederland bestaan veel verschillende weersomstandigheden. Kunstgras is niet afhankelijk van regenval of de vruchtbaarheid van de grond. Het hele grasveld ziet er constant hetzelfde uit en bevat geen kale plekken. Door de piepkleine gaatjes in het kunstgras blijft er geen water op het kunstgras staan. En je hebt minder ongedierte (lees vooral: mollen) in je tuin!

Voor de meeste mensen een groot voordeel: het is bijna onderhoudsvrij. Dat houdt in: zorgeloos gras! Je hoeft niet te maaien, besproeien of bemesten. Ideaal als je houdt van een mooie groene en sfeervolle tuin, maar niet veel tijd hebt. Daarbij scheelt het ook nog geld omdat je geen sproei installatie of grasmachine aan hoef te schaffen. De aanschaf van kunstgras is duurder dan ‘echt’ gras, maar dit is een investering die op de lange termijn terugverdiend kan worden. Daarbij kan je de aanschafprijs ook nog eens zelf bepalen door het uitgebreide assortiment.

Voor mensen met hooikoorts of grasallergie is kunstgras een zeer goede keuze. Geen tranende rode ogen en loopneus meer! Kunstgras bevat namelijk in tegenstelling tot ‘echt’ gras geen pollen!

'Echt' gras

Ondanks alle voordelen van kunstgras blijven sommige mensen van mening dat er niets gaat boven ‘echt’ gras, oftewel natuurgras. De geur van pas gemaaid gras, het gevoel als je erop loopt en het onderhoud wat toch ook best rustgevend kan zijn – vooral voor de mensen onder ons met groene vingers. Daarnaast is het een reden om contact te houden met de buren: altijd fijn als de buren in je vakantie het gras willen maaien en besproeien.

Een ander voordeel is dat ‘echt’ gras zachter is dan kunstgras waardoor een val minder snel een schaafwond oplevert. Met kleine kinderen is dit toch een groot voordeel! En niet geheel onbelangrijk: in aanschaf is ‘echt’ gras goedkoper, als je het tenminste zelf inzaait. Grasmatten zijn ook een mogelijkheid, dit zorgt alleen wel voor meer kosten in aanschaf. Het voordeel is dan wel weer dat je de inzaaiperiode niet hoeft af te wachten.

Heeft dit artikel je geholpen bij je keuze en is de keuze gevallen op kunstgras? Goed om te horen. Bekijk ons assortiment door hier te klikken. Toch nog vragen of hulp nodig? Je kan altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie. Wij helpen je graag. Bel ons op het telefoonnummer 03 8084 538 of stuur een e-mail naar info@kunstgrasnet.be.

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker