Kunstgras Stalen Inspectie
Algemeen

Een onderhoudsvrije tuin? Wij geven je 5 tips!

leestijd 13075x bekeken
Kunstgras Stalen Inspectie Geschreven door Arthur Voorhuis

De onderhoudsvrije of onderhoudsvriendelijke tuin is een tuintrend die steeds meer opkomt. De onderhoudsvrije tuin is perfect voor mensen die willen genieten van een mooie en groene tuin, maar geen tijd hebben om in de tuin te werken of gewoonweg geen groene vingers hebben. Een onderhoudsvrije tuin is lastig te krijgen. Je hebt namelijk altijd iets van onderhoud, zoals bijvoorbeeld onkruid tussen de tegels verwijderen. In deze blog geven we 5 tips die je helpen om je tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken!

Tip 1: Onderhoudsvriendelijke planten

Veel mensen zijn het erover eens. Een tuin is geen tuin als er geen planten in staan. Heel veel mensen denken ook dat veel planten in de tuin gelijk staat aan veel onderhoud. Dit hoeft niet zo te zijn. Kies in ieder geval voor vaste planten, omdat deze minder onderhoud behoeven. Daarnaast blijven vaste planten langer dan een jaar staan en hoef je ze dus niet elk jaar opnieuw te planten.

Welke planten passen het beste in een onderhoudsvrije tuin?

Kies voor onderhoudsvriendelijke planten, zoals Margrieten, Geraniums en Lavendel. Deze planten zorgen meteen voor wat kleur in je tuin! Ben jij meer van de tuintrend ‘strak & modern’? Kies dan voor siergrassen. Deze grassen hebben weinig onderhoud nodig en zorgen voor een stijlvol effect in je tuin. Je hoeft ze vaak maar één keer per jaar te snoeien. Als je een haag in je tuin wilt, kies dan voor een haag die langzaam groeit, zoals de Taxus. Om te voorkomen dat je vaak de tuin in moet, adviseren we je om niet veel verschillende soorten planten en bloemen te kiezen.De behoeften van elke soort plant is namelijk anders en behoeft dus ander onderhoud. Tot slot is het verstandig om planten te kiezen die bij jouw situatie passen. Heb je veel zon in je tuin? Kies dan voor planten die het goed doen in de zon. Bekijk dus eerst goed je tuin en beoordeel of de plek waar je planten wilt, droog, nat, zonnig of schaduwrijk is. Vraag daarna advies in bijvoorbeeld het tuincentrum om erachter te komen welke planten het goed doen in deze situatie en onderhoudsarm zijn.

Tip 2: De juiste bestrating

Veel mensen die een onderhoudsvriendelijke tuin willen, bestraten een zo groot mogelijk deel van hun tuin. Ze verwachten dat dit namelijk minder onderhoud behoeft, maar is dit wel in alle gevallen waar? Nee, juist de bestrating behoeft vaak veel onderhoud! Denk aan het vegen van bladeren, voegen schoonmaken, alg en onkruid verwijderen. Ga je voor tegels? Kies dan voor grote tegels die ingevoegd kunnen worden met voegmiddel in plaats van met zand. Op deze manier heeft onkruid geen kans om tussen jouw tegels te groeien! Je kunt ook voor keramische tegels gaan. Deze tegels zijn gecoat met een harde toplaag, waardoor deze minder snel vies worden of beschadigd raken. Liever grind in de tuin? Leg dan eerst grindmatten neer, voordat je het grind gaat storten. Op deze manier ligt het grind stevig en krijg je een spoorvrij en onderhoudsarm pad.

Tip 3: Het gazon

Maaien, bemesten en besproeien. Een groen gazon krijg je niet zomaar. Of toch wel? Met een kunstgras tuin heb je het hele jaar door een groen gazon! Dit is dé oplossing voor een onderhoudsvriendelijk gazon. Daarnaast is kunstgras vrijwel niet van echt te onderscheiden en geschikt in elke situatie. Wij hebben namelijk een divers assortiment kunstgras, gekleurd kunstgras tot een kunstgras balkon. Daarnaast kunnen we het kunstgras in elke maat leveren en elke vorm snijden. Benieuwd of kunstgras wat voor jouw onderhoudsvriendelijke tuin is? Vraag hier gratis kunstgras stalen aan.

Kunstgrasnet Proefstalen Verzendklaar Maken

Tip 4: Bodembedekkers

Met bodembedekkers voorkom je onkruid én creëer je direct een groene en natuurlijke look in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de bodembedekkers Maagdenpalm, Dwergmispel, Ooievaarsbek, Vrouwenmantel, Klimop en Kattenkruid. Deze bodembedekkers behoeven vaak minimaal onderhoud en passen dus goed in een onderhoudsvriendelijke tuin. Je kunt ook grind, schelpen of schors als bodembedekker gebruiken. Hier heb je echt vrijwel geen omkijken naar. Je kunt bodembedekkers aanleggen in je borders, maar ook bijvoorbeeld tussen je bestrating. Dit geeft een leuk en speels effect!

Tip 5: De juiste tuinafscheiding

Wil je geen inkijk in je tuin? Met de juiste tuinafscheiding kun je optimaal genieten van je tuin. Als je een houten schutting wilt, kies dan voor een hardhouten schutting in plaats van een schutting van geïmpregneerd hout. Hardhout behoeft namelijk minder onderhoud en heeft een langere levensduur. Als je liever een groene tuinafscheiding wilt, is een Hedera haag een goede optie voor in een onderhoudsarme tuin. Een Hedera haag hoef je namelijk niet elk jaar te snoeien!