Touwrollen Kunstgras Productie
Algemeen

Genemuiden, kunstgras-hoofdstad van Nederland!

leestijd 11281x bekeken
Touwrollen Kunstgras Productie Geschreven door Arthur Voorhuis

Vraag jij je ook af hoe en waar kunstgras is ontstaan? Dan ben je niet de enige. Wij krijgen deze vraag namelijk regelmatig te horen! Kunstgras is in Nederland ontstaan in een plaats in de provincie Overijssel, namelijk Genemuiden. Genemuiden ligt aan het Zwarte Meer en ten noorden van Zwolle. En toevallig is Kunstgrasnet ook gevestigd in Genemuiden. Of is dit niet zo toevallig? Nee, dit is niet toevallig, want de begrippen Kunstgras en Genemuiden zijn al jarenlang met elkaar verweven. Meer over Genemuiden en hoe kunstgras is ontstaan, ontdek je in deze blog!

De geschiedenis van Genemuiden

Om wat meer te vertellen over de herkomst van kunstgras, moeten we terug naar de 16e eeuw. In Genemuiden werd namelijk vanaf deze eeuw de biezenteelt beoefend. Een bies is een dun gewas dat in Nederland vooral vroeger veel werd gebruikt voor verschillende soorten vlechtwerk. Vooral de mattenbies en de ruwe bies werd veel geoogst en toegepast in bijvoorbeeld matten, lopers en stoelzittingen. Genemuiden was in de achttiende eeuw hét centrum van de mattenvlechterij.

Na 1965 heeft de moderne tapijtindustrie zich in Genemuiden ontwikkeld. Er werd toen meer zachte vloerbedekking geproduceerd in plaats van de biezenmatten. In 2010 was zelfs meer dan de helft van alle Nederlandse wollen en nylon vloerbedekking door de tapijtindustrie in Genemuiden geproduceerd!

De opkomst van kunstgras

Doordat er weinig zonlicht op de sportvelden in de Verenigde Staten scheen, kon het gras niet goed groeien en waren de velden vaak kaal. De Amerikanen zochten hiervoor een oplossing en kwamen uiteindelijk bij kunststof gras, ofwel kunstgras. Kunstgras komt dus oorspronkelijk uit de VS!

Maar wat hebben de biezenteelt en tapijtindustrie in Genemuiden nou met kunstgras te maken? Rond 1925 kwamen er synthetische stoffen op de markt en werden nieuwe machinale methodes ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk tot een nieuw product in Nederland geleid, namelijk… kunstgras! Doordat het productieproces van kunstgras veel lijkt op dat van tapijt, kon de tapijtindustrie in Genemuiden eenvoudig overstappen naar de productie van kunstgras. In Genemuiden wordt momenteel zelfs het merendeel van het kunstgras geproduceerd en wordt om deze reden vaak de ‘kunstgras-hoofdstad’ van Nederland genoemd.

Het productieproces van kunstgras

Kunstgras wordt gemaakt van kunststof grasvezels en backing (doek dat als basis dient voor de grasvezels). De kunststof grasvezels worden getuft in het tapijt. De techniek ‘tuften’ lijkt op dat van een naaimachine, met als verschil dat bij tuften de draad zichtbaar blijft en rechtop blijft staan. Nadat het tuften klaar is, wordt de onderkant van de mat bedekt met een laagje latex. Door deze coating worden de grasvezels gestabiliseerd en met de backing verbonden. Nadat deze coating gedroogd is, wordt het kunstgrastapijt geperforeerd, zodat regenwater afgevoerd kan worden en tot slot worden de tapijten opgerold.

Kunstgrasrol Productieproces

Kunstgrasnet en Genemuiden

Kunstgrasnet is dus ook gevestigd in Genemuiden, namelijk aan de Sisalstraat. We hebben een assortiment met verschillende soorten kunstgras dat in alle vormen en maten gelegd kan worden. De meest voorkomende toepassing van kunstgras is als gazon in de tuin of als sportveld. Maar ook op een dakterras of balkon wordt vaak kunstgras aangelegd!

Wat is er verder in Genemuiden te doen?

In Genemuiden kun je onze showroom bezoeken, maar er zijn ook een aantal andere dingen die je hier kunt doen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de geschiedenis van kunstgras in Genemuiden? Ga dan naar het tapijtmuseum en bekijk de permanente tentoonstelling ‘van biezenmatten tot kunstgras’. Vrijwilligers geven hier ook demonstraties op onder andere weefmachines. Maak er een compleet dagje uit van en boek een rondvaart aan het merengebied van Noordwest Overijssel. Daarnaast kun je ook het kleine museum ‘Het Historisch Centrum Genemuiden’ bezoeken of kun je een poging doen om te ontsnappen uit Het Jachthuis, een spannende escaperoom!

Wanneer zien we je in Genemuiden?