Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker
Algemeen

Hooikoorts symptomen? Tips om jouw klachten te verlichten!

leestijd 11393x bekeken
Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker Geschreven door Arthur Voorhuis

Niezen, snotteren en irriterende ogen. Is het bij jou ook alweer begonnen? Jij bent zeker niet de enige. Naar schatting heeft 20 procent van de Nederlanders last van hooikoorts. Als je last van hooikoorts hebt, ben je allergisch voor pollen. Als dit het geval is, zijn planten, bomen en grassen in de periode van bloei zeker niet je beste vrienden. Vooral nu het weer warmer wordt, vliegen er een ontelbaar aantal pollen in de lucht. Hoe ga jij om met hooikoorts? Wij geven in deze blog een aantal tips om je hooikoortsklachten te verlichten, zodat jij op warmere dagen toch iets meer van het zonnetje kunt genieten!

Hooikoorts symptomen - Heb ik hooikoorts?

Allereerst moet je vaststellen of je echt last van hooikoorts hebt. Om dit zeker te weten, kun je je het best laten testen via de huisarts. Symptomen van hooikoorts zijn jeukende, geïrriteerde ogen, een loopneus, niesbuien, rode en gezwollen ogen, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en een koortsig gevoel. Als dit bekend klinkt voor je, is er dus een kans dat je hooikoorts hebt.

Wanneer heb jij last van hooikoorts?

Wanneer iemand die last heeft van hooikoorts begint met snotteren en niezen, kan iemand anders met hooikoorts nergens last van hebben. Hoe dit kan? Er zijn verschillende soorten vormen van hooikoorts. Als je allergisch bent voor boomstuifmeel dan heb je vooral in de maanden februari, maart en april last van hooikoorts. In de maanden juni en juli krijgen mensen vaak last van hun hooikoortsklachten als ze allergisch zijn voor grasstuifmeel. De totale periode van alle bloeiperioden van bomen, planten, grassen, bloemen en kruiden samen, wordt het ‘pollenseizoen’ genoemd. In deze bloeiperioden wordt het stuifmeel dus via de lucht verspreid. Benieuwd wanneer jij de meeste kans hebt om last te krijgen van hooikoorts? Houd dan de hooikoortsradar in de gaten!

Wat te doen tegen hooikoorts? - 9 Tips:

Voorkomen is beter dan genezen. Dit is ook het geval bij hooikoorts! Wanneer je eenmaal last hebt van hooikoortsklachten, kun je deze allergische reactie minder goed bestrijden dan wanneer je nog géén last hebt van deze klachten. Hierbij een aantal tips om de klachten te verminderen:

  1. Probeer contact met stuifmeel te vermijden;
  2. Sluit deuren en ramen: zo voorkom je dat stuifmeel naar binnen waait;
  3. Bescherm je ogen tegen het stuifmeel door een zonnebril te dragen;
  4. Laat wasgoed niet buiten drogen;
  5. Was regelmatig je handen;
  6. Smeer vaseline rondom je neus: stuifmeel blijft hieraan vastplakken en zo adem je niet alles in;
  7. Jeukende ogen? Wrijf niet met je handen in je ogen, maar gebruik een vochtig washandje;
  8. Vermijd prikkelende stoffen zoals chloor, ammoniak, haarlak en tabaksrook. Ook parfum behoort bij deze stoffen! Deze stoffen verergeren namelijk je hooikoortsklachten;
  9. Gebruik medicijnen die speciaal voor de bestrijding van hooikoorts zijn: vraag advies in je apotheek of bij je huisarts!

Is het een warme en winderige dag en zijn er veel pollen in de lucht, maar wil je toch naar buiten? Ga dan bij voorkeur ‘s ochtend vroeg of na een regenbui naar buiten. Dan zit er minder stuifmeel in de lucht.

Een extra tip tegen hooikoorts

Ben jij allergisch voor het stuifmeel van gras of heb jij het hele jaar door last van een grasallergie? Overweeg dan om kunstgras in de tuin aan te leggen! Je klachten zullen niet helemaal verdwijnen, aangezien het stuifmeel alsnog door de wind in jouw tuin terecht kan komen, maar de klachten kunnen hierdoor wel verminderen. Bekijk hier de verschillende soorten kunstgras die geschikt zijn voor in jouw tuin. Heb je hier nog vragen over of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker