Algemeen

Je tuin winterklaar maken? Krijg een groene tuin, zelfs in de winter!

leestijd 11176x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Lange, zwoele zomeravonden maken plaats voor koude, donkere avonden. Tot ‘s avonds laat op het terras zitten, wordt vervangen door een kop warme chocolademelk drinken voor de openhaard. We hebben lang mogen genieten van de zomer, maar de herfst is nu echt van start gegaan. Dit zien we ook doordat bossen, parken en tuinen van groen naar mooie herfstkleuren veranderen. Naast deze mooie kleuren, kan deze kou ook een dorre tuin veroorzaken. Benieuwd hoe je dit voorkomt? Door jouw tuin winterklaar te maken! Ontdek hier hoe je een mooie en groene tuin behoudt!

Wanneer maak je de tuin winterklaar?

Wanneer de grond nog niet hard en bevroren is en het weer nog aangenaam is om buiten te zijn, is het de beste tijd om je tuin winterklaar te maken. Dit is vaak in oktober en begin november. Dus heb je dit nog niet gedaan? Dan is dit het juiste moment om je tuingereedschap uit de schuur te halen!

Begin bij de basis van je tuin

Veel mensen vragen zich af waar ze moeten beginnen om de tuin te beschermen tegen de winter. Onze tip: Begin bij de basis! De basis is in veel tuinen een combinatie van grond, gras en stenen. Door het spitten en bemesten van de grond in je tuin, voorkom je dat de aarde vast gaat zitten en minder vruchtbaar wordt.

Wist je trouwens dat je jouw gazon ook winterklaar kunt maken? Dit doe je door het gras regelmatig te maaien tot de temperatuur structureel onder de zes graden is. Verwijder daarnaast de afgevallen bladeren, zodat je gazon genoeg licht vangt en kale donkere plekken worden voorkomen. Door het gras extra voeding te geven in de vorm van mest en compost, wordt het gras sterker en zal het in de winter mooi en groen blijven.

Bomen en planten beschermen tegen vorst

In tegendeel tot het gazon, is het laten liggen van bladeren in de borders juist goed. Deze afgevallen bladeren vormen namelijk een natuurlijke bescherming tegen de vorst. Een andere tip om planten en bomen te helpen is een bescherming van bijvoorbeeld een vliesdoek of jute met daartussen stro.

Naast het beschermen, is het onderhouden van je planten en bomen ook belangrijk. Dit onderhoud kan in de vorm van een goede snoeibeurt zijn. Zolang de temperatuur niet onder nul is, kun je planten en bomen snoeien. Wanneer er precies gesnoeid moet worden, verschilt per plant of boom.

Ook in de winter bloemen in je tuin!

Geniet jij er ook zo van als je tuin vol in bloei staat? Om dit effect ook in de winter te creëren, kun je groenblijvende winterharde planten, zoals Hulst, Sneeuwbal, Oosterse kerstroos en de Clematis in je tuin zetten. En als je dan toch in de tuin bezig bent, plant dan ook alvast bloembollen, zoals narcissen en krokussen. Dan ben je in het voorjaar verzekerd van een gezellige tuin!

Gegarandeerd een groene tuin?

Natuurlijk kost het flink wat tijd om jouw tuin klaar te maken voor de winter, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je nog meer tijd en werk besparen tijdens het winterklaar maken van jouw tuin? Ga dan voor alternatief gras in jouw tuin! Geen gedoe met bemesten, maaien en lelijke plekken in je gazon. Een kunstgras tuin is duurzaam, slijtvast en wordt niet beïnvloed door weersomstandigheden. En jouw tuin heeft gegarandeerd een groene look! Dus wil jij de komende winters ook kunnen genieten van een groene tuin zonder deze hele voorbereiding? Gun jezelf en jouw tuin dan een mooie kunstgrasmat! Bekijk hier welke soorten kunstgras er zijn en ontdek welke het beste bij jouw tuin past!

Kunstgras Preparatie