Kunstgrasnet Proefstalen Verzendklaar Maken
Algemeen

Ondergrond kunstgras tapijt: wat heeft u nodig?

leestijd 36390x bekeken
Kunstgrasnet Proefstalen Verzendklaar Maken Geschreven door Arthur Voorhuis

Kunstgras tapijt kunt u voor allerlei projecten gebruiken, van uw tuin tot balkon en van beurzen en evenementen tot uw woonkamer. Grastapijt is heel veelzijdig en makkelijk te gebruiken. Voor het aanleggen van kunstgras tapijt moet u echter wel zorgen dat u het op een juiste manier doet. Het zou toch eeuwig zonde zijn als uw kunstgras op de lange termijn gaat verzakken en oneffenheden gaat vertonen. Wij leggen hier uit welke ondergrond u het beste kunt gebruiken voor het beste en langstdurende resultaat voor verschillende kunstgras projecten.

Waterafvoerende ondergrond voor kunstgras tapijt in een tuin

Voor de aanleg van een kunstgras tuin raden we u aan om een egale, waterafvoerende en dragende ondergrond te gebruiken. Een zandbed van brekerzand (of inveegzand) is hiervoor zeer geschikt. De grove structuur en hoekige vorm van de steentjes zorgen ervoor dat water goed wordt afgevoerd en dat – eenmaal aangestampt – de ondergrond niet verzakt. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook een goede optie.

In het geval van een ‘normale waterafvoer’ in uw tuin raden we u aan om een laag brekerzand van vier tot vijf centimeter aan te brengen als ondergrond voor uw kunstgras tapijt. Verloopt de afwatering in uw tuin moeizaam? Ga dan voor een laag brekerzand van tien tot vijftien centimeter. Zo voorkomt u dat het water zich ophoopt in de ondergrond van uw kunstgras tapijt.

Ongeschikte ondergronden voor uw grastapijt in de tuin

Waar er ondergronden geschikt zijn om onder uw kunstgras te leggen, is er ook een aantal ondergronden die we u afraden om te gebruiken als ondergrond voor uw kunstgras tapijt. De eerste ondergrond die we afraden is zwart zand. Zwart zand is namelijk verteerbaar, waardoor dit na verloop van tijd gaat werken en voor gaten in de ondergrond zorgt. De kans is hierdoor groot dat uw grastapijt in de toekomst gaat verzakken. Daarbij is de waterdoorvoer van zwart zand beperkt, zeker in vergelijking met brekerzand.

Een andere ondergrond die u niet moet gebruiken is geel- of ophoogzand. Dit zand is weliswaar niet verteerbaar, maar de waterdoorvoer is zeer gering. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast toe bij gebruik van ophoogzand als ondergrond voor uw grastapijt.

Waterafvoerende kunstgras ondergrond aanbrengen

Voor het aanbrengen van brekerzand als kunstgras ondergrond moet u zorgen voor een zandbed van minimaal vier centimeter. Breng het brekerzand aan en verspreid het op de plek waar u het grastapijt wilt leggen. Vervolgens moet u de ondergrond inwateren. Dit doet u door het brekerzand te besproeien met water. Door het inwateren zakt het zandbed in. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht meer in zit. Tril het zandbed vervolgens goed aan met een was of trilplaat. Nu ligt uw kunstgras ondergrond er goed en strak in en heeft u een goed fundament voor een prachtig gazon van kunstgras.

Stabilisatiedoek onder uw kunstgras tapijt

Na het aanbrengen van het zandbed of brekerzand als ondergrond voor uw kunstgras, raden we u aan om een stabilisatiedoek (ook wel drukverdeeldoek of geovliesdoek) aan te brengen. Het kunstgras stabilisatiedoek zorgt ervoor dat de druk die het kunstgras tapijt te verduren krijgt wordt verdeeld over het gehele oppervlak. De kans op verzakkingen en kuilen neemt hierdoor sterk af. Daarbij zorgt de stabilisatiedoek ervoor dat onkruid zich niet door uw grastapijt omhoog kan werken en wordt water op een gelijkmatige wijze afgevoerd. U bevestigt het stabilisatiedoek eenvoudig met kunstgrashaken in de ondergrond.

Kunstgras ondergrond met valdemping

Gaat u een kunstgras kopen waar veel kinderen op komen te spelen? Bijvoorbeeld in uw tuin of op een speelplaats waar speeltoestellen komen? Dan raden we u aan om voor een kunstgras ondergrond met valdemping te kiezen. Hiermee zorgt u ervoor het kunstgras tapijt wat vering en demping heeft. Dat kan wel prettig zijn bij een valpartij of een potje stoeien. Zo kunnen kinderen dankzij de kunstgras ondergrond met valdemping op een veilige manier op het kunstgras tapijt spelen.

Hoe kun je kunstgras het beste onderhouden?

Ondergrond kunstgras tapijt op een balkon

Voor het aanleggen van kunstgras op uw balkon kan het zijn dat u geen ondergrond nodig heeft. Als uw balkon egaal is en water goed afvoert, kunt u het grastapijt direct aanbrengen op het beton. Dit kan met kunstgraskit, kunstgraslijm of speciaal kunstgraslijm en band. Is de ondergrond niet egaal of is de afwatering slecht? Dan kunt u best een drainagemat aanleggen als kunstgras ondergrond.

Kunstgras aanleggen op ondergrond van tegels

Wilt u kunstgras tapijt op een terras of dakterras aanleggen? Dan raden we u aan om gebruik te maken van drainagematten. Drainagematten zorgen ervoor dat oneffenheden van tegels, zoals voegen en hoogteverschillen, worden weggewerkt. Naast het wegwerken van oneffenheden zorgen drainagematten ervoor dat de afwatering goed verloopt. In deze matten zitten namelijk gootjes, waardoor water makkelijk afgevoerd kan worden. De drainagematten legt u direct op de tegels van uw terras of dakterras. Op de drainagematten legt u vervolgens het grastapijt voor een prachtig strak kunstgrasveld.

Binnenshuis kunstgras leggen

Kunstgrasmatten kunnen binnenshuis op een egale vloer worden gelegd. Hier is in principe geen speciale ondergrond voor nodig. U kunt het – indien gewenst – vastlijmen met kunstgraslijm, speciaal kunstgraslijm en band of kunstgraskit. Zorg ervoor dat het grastapijt vast ligt aan de randen, zodat mensen niet kunnen struikelen over de randen.

Advies nodig over kunstgras ondergrond? Neem contact op!

Een goede ondergrond is van essentieel belang voor het eindresultaat van uw kunstgras project. Twijfelt u over de ondergrond die het beste past bij uw project? Of wilt u graag meer informatie over uw specifieke situatie? Contacteer ons dan zeker voor vrijblijvend advies. Onze grastapijt specialisten helpen u graag verder!

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker