Algemeen

Pandasia in Ouwehands Dierenpark verfraaid met kunstgras

leestijd 11471x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Dit voorjaar wordt het Ouwehands Dierenpark in Rhenen uitgebreid met een groot complex voor 2 van de zeldzaamste dieren ter wereld. Het complex is speciaal gebouwd voor een paar reuzenpanda’s: Wu Wen en Xing Ya. Hiermee is het Ouwehands Dierenpark één van de slechts 18 dierenparken in de wereld waar reuzenpanda’s te zien zijn.

Complex in Aziatische sferen

Het complex gaat deel uitmaken van een groot Aziatisch leefgebied van 9000 m². Het reuzenpandacomplex gaat met 3400 m² bijna de helft daarvan beslaan. Zowel het mannetje als het vrouwtje krijgt een eigen binnen- en buitenverblijf. Tevens kunnen ze ’s nachts in aparte verblijven slapen. Over de gezondheid van de dieren is ook nagedacht: er komt een koelcel voor de opslag van de bamboe, een eigen kliniek en zelfs een kraamkamer.

Deze publiekstrekker wordt state-of-the-art, maar ademt een Aziatisch ambiance. Zo is het geheel opgebouwd als een traditionele Chinese tempel, compleet met eigen pagode. Verschillende Chinese elementen op de daken en muren dragen volgens Chinese leer bij aan de kracht van het gebouw. Het gebouw is versierd met beeltenissen van enkele figuren uit Chinese mythen. Ook de materialen en kleuren zijn afgeleid van een Chinese tempel. Bovendien zijn de dakpannen op traditionele wijze met de hand in China gemaakt.

Alles voor de panda’s!

Kunstgrasnet mocht helpen om elke plek van het complex een natuurlijke uitstraling te geven. “Vanuit het verblijf kijk je op het dak van het restaurant. Dat is natuurlijk niet heel mooi. Om dit uitzicht te verfraaien, is ons gevraagd om kunstgras op het dak te leggen. Dit bindt het geheel mooi samen. Nadat we het 1e gedeelte gelegd hadden, vonden ze het zo mooi dat we ook een 2e gedeelte mochten aanleggen. Alles voor de panda’s!”

De Chinese instanties zijn erg zuinig op de panda’s en dus ook erg kieskeurig over waar ze de dieren onderbrengen. Daarom is het complex uitgebreid gekeurd door een delegatie uit China. Die noemde het complex “het grootste en mooiste pandaverblijf ter wereld”. Wij zijn erg blij dat we ons steentje hieraan hebben kunnen bijdragen!

Beschermingsproject

De reuzenpanda is een zeldzame diersoort: er zijn er nog maar minder dan 2000. Ze komen alleen voor in een klein aantal bamboebossen in Centraal Azië. Daarom werkt het Ouwehands Dierenpark samen met WNF aan het beschermingsproject voor reuzenpanda’s in China. Bovendien is deze samenwerking met verschillende Chinese instanties onderdeel van een fokprogramma. In het Pandasia complex is dan ook ruimte gemaakt voor een kraamkamer.

Grote opening

De panda’s Wu Wen en Xing Ya worden op 12 april naar Nederland gebracht. Hierna moeten ze uit voorzorg een tijdje in quarantaine. De exacte openingsdatum wordt nog bekend gemaakt. Daarna zijn de panda’s zichtbaar voor alle bezoekers.