Algemeen

Steeds vaker kunstgras in de stad!

leestijd 11341x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Is het jou ook al opgevallen? Gemeenten leggen steeds vaker kunstgras aan op openbare plekken. Kunstgras is namelijk flexibel in te zetten, waardoor de mogelijkheden van kunstgras eindeloos zijn. Er zijn verschillende redenenen voor gemeenten om kunstgras te plaatsen. Eén van deze redenen is dat kunstgras een lange levensduur heeft, waardoor het aanleggen van kunstgras financieel een interessante oplossing is. Benieuwd naar de andere redenen en mogelijkheden? Ontdek ze in deze blog!

Kunstgras om openbare plekken te verfraaien

Ook al is er een maand geen regen gevallen of is het hartje winter en vriest het, met kunstgras zorg je altijd voor een frisse uitstraling! Plaats kunstgras langs een busbaan, een parkeerterrein of op een rotonde en je bent gegarandeerd van een altijd groene look. Kunstgras kan in elke vorm gesneden worden, waardoor het op elke plek aangelegd kan worden. En dus ook op plekken waar natuurgras niet kan groeien! Kunstgras als bekleding van poefjes in een café, kunstgras op het dakterras van een kantoorgebouw of kunstgras aan de rand van het openbare zwembad; met kunstgras kun je elke plek verfraaien!

Kunstgras om op te spelen

Een meer voor de hand liggende toepassing van kunstgras is het aanleggen van speelvelden op openbare plekken. Doordat kunstgras onderhouds- en kindvriendelijk is, is dit heel geschikt voor bijvoorbeeld een voetbalveld, pannaveld of als veld rondom een speeltoestel. Bovendien hebben wij kunstgras waarop een bal goed rolt, zodat kinderen alles kunnen halen uit een potje voetbal of hockey. Daarnaast zorg je met extra valdemping onder het kunstgras voor extra veiligheid. Zo kun je iedereen onbezorgd laten spelen op de kunstgras speelveldjes!

Hoe kun je kunstgras het beste onderhouden?

Zwerfafval voorkomen door middel van kunstgras

Zwerfafval voorkomen? Dat kan met kunstgras! Het blijkt namelijk dat de aanwezigheid van groen kunstgras mensen ervan weerhoudt om rotzooi op de grond te gooien. Om deze reden zijn veel gemeenten aan het testen of dit echt het geval is en leggen daarom kunstgras aan rondom afvalcontainers. In de gemeente Rotterdam hebben ze dit ook gedaan en zelfs kunstbloemen aan de kunstgrasveldjes toegevoegd. Het resultaat na drie maanden was 85 procent minder afval naast de afvalcontainers! In de gemeente Utrecht zijn ze daarom nu ook aan het testen met kunstgras rondom afvalcontainers. De wethouder van de gemeente Utrecht, Klaas Verschuure, zegt het volgende hierover; “Met deze fleurige kunstgrasveldjes willen we op een positieve manier proberen om zwerfafval rondom ondergrondse containers tegen te gaan. We willen niet alleen bekeuren en rotzooi opruimen, maar ook kijken of we het gedrag van mensen kunnen veranderen.” Het kunstgras dat gebruikt wordt voor de afvalcontainers is afkomstig van de lokale sportvelden en wordt dus hergebruikt. Lees het hele artikel “Gemeente plaatst kunstgras met bloemen bij afvalcontainers” op Nu.nl.

Ligt er in jouw gemeente al kunstgras op openbare plekken?