Algemeen

Tips over welke ondergrond het beste is voor jouw kunstgras!

leestijd 18766x bekeken
Geschreven door Arthur Voorhuis

Goede keus, je hebt gekozen voor kunstgras! Maar dan ben je er nog niet. Een heel belangrijk onderdeel bij het leggen van kunstgras is namelijk de ondergrond. Het zou toch eeuwig zonde zijn als jouw kunstgras op de lange termijn gaat verzakken en oneffenheden gaat vertonen. Daarnaast is de juiste ondergrond ook erg belangrijk voor het doorlaten van water. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je alleen met kaplaarzen je gazon kan betreden omdat het vol staat met plassen water. Van belang is dat kunstgras stabiel, waterdoorlatend en egaal wordt aangelegd. Ons motto: beter voorkomen dan genezen. Wij helpen je hierbij, lees snel verder!

Kunstgras ondergrond in de tuin

De stappen die je moet ondernemen voor het aanleggen van de ondergrond in je tuin hangt af van de staat waarin je tuin zich bevindt. Ligt er nu nog natuurgras? Dan moet dit eerst worden verwijderd. Zorg ervoor dat ook alle wortels en het overgebleven zwart zand wordt weggehaald. Zwart zand is verteerbaar en gaat werken waardoor dit niet geschikt is als ondergrond. In de loop der tijd gaat dit zorgen voor verzakking. Bovendien zal bij zwart zand sneller onkruid ontstaan. Geen goed idee dus! Houd er bij de verwijdering rekening mee dat het zandbed dat je later aanlegt 5 tot 10 cm dik moet zijn, dus zorg ervoor dat je de grond voldoende afgraaft. Belangrijk is: de grond die overblijft moet egaal worden gemaakt.

Voor het zandbed kan het beste stratenmakerszand of bestratingszand worden gebruikt. Als het zand eenmaal ligt dan moet dit besproeid worden met water, ook wel het inwateren van het zandbed genoemd. Door het inwateren zakt het zandbed in en dit zorgt ervoor dat er niet langer lucht in zit. Het zand moet vervolgens goed worden aangetrild. Dit kan je doen met een wals of trilstamper. Na deze handelingen ligt het zandbed er – als het goed is – compact en egaal bij. Verstandig is om hierna een stabilisatiedoek (ook wel drukverdeeldoek of geovliesdoek genoemd) te plaatsen. Met name als het kunstgras straks een hoge mate van belasting heeft. Met belasting wordt bedoeld het lopen hierop, maar ook spullen die erop staan. Een mooie loungeset, plantenbak of een zwembadje zijn toch heerlijke toevoegingen aan je tuin?! Een stabilisatiedoek zorgt ervoor dat de druk wordt verdeeld over het gehele oppervlak waardoor de fundering wordt beschermd. Het kunstgras zal hierdoor niet gaan verzakken en er zullen geen kuilen ontstaan. Dit ook een slimme wijze om eventueel onkruid tegen te houden en te zorgen voor een gelijkmatige waterafvoer. Dit scheelt uiteindelijk weer in onderhoud van het kunstgras.  Als extra waarborg kan je de stabilisatiedoek vastzetten met  kunstgrashaken. Daar kan je ook een handige tip vinden om het aantal benodigde haken te berekenen.

Heb je de verwachting dat er vaak kinderen gaan spelen op je kunstgrasmat of komt er een speeltoestel op uw gazon, dan is het handig om ook te kijken naar een extra valdemping. Veiligheid staat immers voorop!

Kunstgras ondergrond op het balkon en dakterras

Het balkon benodigt logischerwijs een andere aanpak dan de tuin. Bij het balkon heb je namelijk vaak een ondergrond van beton. Indien dit beton egaal is en dus geen oneffenheden bevat kan het kunstgras direct hierop worden aangelegd. Toch wordt hier – net zoals bij oneffenheden in de betonlaag – ook vaak aangeraden om een drainagemat (ook wel shockpad genoemd) als ondergrond onder het kunstgras aan te leggen. Het water wordt dan beter en geleidelijker afgevoerd. Wederom zorgt dit ervoor dat er geen plassen water op het balkon komen te staan, net zoals bij een tuin. Het kunstgras blijft door deze drainagemat hierdoor heerlijk zacht waardoor je lekker met blote voeten op het balkon kan lopen.

Als het gaat om een dakterras liggen er vaak tegels. En deze tegels bevatten groeven. De beste optie is om deze tegels te verwijderen alvorens het kunstgras wordt aangelegd. Anders heb je de kans dat de tegels met de tijd zichtbaar en/of voelbaar worden door het kunstgras heen. Is het geen optie om de tegels te verwijderen, dan is het goed om de voegen te vullen met zand. Net zoals bij het balkon wordt een drainagemat aangeraden. Daarnaast is het bij tegels ook aan te raden om daaronder nog een stabilisatiedoek of zelfs valdemping aan te leggen. Bij het kiezen van het soort kunstgras zal een dikkere soort ook geen overbodige luxe zijn. Omdat kunstgrashaken in deze situatie geen optie zijn hebben we hiervoor een andere oplossing. Je kan het kunstgras als alternatief afdichten met kunstgras kit, hierdoor zal het kunstgras niet meer verschuiven.

Stappenplan en/of hulp bij uw kunstgras ondergrond

Genoeg informatie en klaar om de handen uit de mouwen te steken? Wij hebben een handig overzicht met leginstructies gemaakt. Of toch geen tijd om alles zelf aan te leggen? Geen zorgen, ons aanlegteam neemt het met plezier van je over. Wij bieden verschillende opties aan met onze aanlegservice. Mocht je toch nog vragen hebben dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee!

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker