Tips voor de beste kunstgras ondergrond
Algemeen

Tips over welke ondergrond het beste is voor jouw kunstgras!

leestijd 30863x bekeken
Tips voor de beste kunstgras ondergrond Geschreven door Arthur Voorhuis

Kunstgras kent een groot aantal voordelen. Zo hoeft u bijvoorbeeld nooit meer te maaien en geniet u het hele jaar door van een perfect gekleurde grasmat. Ook het kunstgras leggen is in de meeste gevallen een fluitje van een cent. Er is echter een aantal dingen waar u op moet letten tijdens het aanleggen van uw kunstgras. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ondergrond die u onder het kunstgras plaatst. Om zo goed mogelijk van uw grasmat te kunnen genieten, is de juiste kunstgras ondergrond noodzakelijk. Op deze manier voorkomt u bijvoorbeeld ook dat u problemen krijgt met de afwatering onder het kunstgras. Met deze blog helpen we u dan ook graag met het aanleggen van de perfecte kunstgras ondergrond.

Kunstgras ondergrond in de tuin

Kunstgras ondergrond in de tuin

Voordat er kan worden begonnen aan het aanbrengen van de kunstgras ondergrond, is het van groot belang dat eerst de huidige grond volledig wordt verwijderd. Ligt er op dit moment nog natuurgras in de tuin? Verwijder dan eerst het volledige gras, inclusief alle wortels en het resterende zwarte zand. Zwart zand is om twee redenen niet geschikt als kunstgras ondergrond. Allereerst zal zwart zand zorgen voor verzakking en bovendien zal er sneller onkruid ontstaan. Het is dus zeer belangrijk om dit goed te verwijderen. Na het verwijderen van het gras, is het tijd om de grond verder af te graven. Hierbij is het goed om te bedenken dat het uiteindelijke zandbed zo’n 5 tot 10 centimeter dik zal zijn. Hou is dus rekening mee bij het afgraven van de grond.

Kunstgras ondergrond: het zandbed

Als de grond voldoende is afgegraven, is het tijd om het zandbed aan te leggen. Het is hierbij aan te raden om stratenmakerszand of bestratingszand te gebruiken. Hierna dient het zand ingewaterd te worden. Hierbij besproeit u het zandbed met water, waardoor het zandbed wat in zal zakken en er op deze manier geen lucht meer in zit. Wanneer dit is gebeurd, is het tijd voor de volgende stap: het aantrillen van de grond. Dit kan het beste worden gedaan met een trilstamper of met een wals.  Als dit goed is uitgevoerd, ligt het zandbed er optimaal bij en is de grond klaar om te worden bedekt. Wij raden aan om voor de kunstgras ondergrond te beginnen met een stabilisatiedoek. Dit stabilisatiedoek zorgt ervoor dat de druk gelijkmatig over de ondergrond wordt verdeeld. Wanneer er veel zware spullen op het kunstgras komen te staan of er veel over gelopen zal worden, is een stabilisatiedoek noodzakelijk om eventuele kuilen in het kunstgras te voorkomen. Bovendien zorgt het stabilisatiedoek ervoor dat eventueel onkruid in het kunstgras geen kans krijgt. 

Heeft u kinderen die vaak op het kunstgras zullen gaan spelen. Dan is het zeer aan te raden om, naast het stabilisatiedoek, ook extra valdemping aan de kunstgras ondergrond toe te voegen. Op deze manier kunt u uw kinderen onbezorgd op het kunstgras laten spelen.

Kunstgras ondergrond op het balkon

De kunstgras ondergrond op het balkon

Kunstgras niet alleen geschikt om in de tuin aan te leggen, het is ook ideaal te gebruiken als kunstgras balkon. Logischerwijs is de kunstgras ondergrond bij een balkon net even iets anders dan in een tuin met kunstgras. Een balkon zal van zichzelf een egalere ondergrond hebben, waardoor kunstgras er in principe direct op gelegd kan worden. Toch raden wij aan om ook op het balkon toch een drainagemat te plaatsen, om de afwatering te bevorderen. Net zoals in de kunstgrastuin, zorgt u er met deze drainagematten voor dat er geen plassen water op het kunstgras komen te staan.

Kunstgras ondergrond op het dakterras

Ook voor op het terras of dakterras is kunstgras een uitstekende keuze op ondergrond. Aangezien er hier in de meeste gevallen tegels aanwezig zullen zijn, is het aan te raden om deze eerst te verwijderen, voordat het kunstgras geplaatst wordt. Wanneer het kunstgras direct op de tegels worden gelegd, zullen de voegen tussen de tegels zichtbaar worden in de kunstgrasmat. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is het ook altijd een optie om de voegen tussen de tegels op te vullen met zand. Verder is ook hier het advies om een stabilisatiedoek als kunstgras ondergrond te gebruiken. Gezien de stenen kunstgras ondergrond op het terras, zullen kunstgrashaken waarschijnlijk geen optie zijn om het kunstgras mee vast te zetten. Hierdoor is het aan te raden om het kunstgras af te dichten met kunstgras kit, om het verschuiven van het kunstgras tegen te gaan.

Hulp bij het aanleggen van uw kunstgras ondergrond

Bent u er helemaal klaar voor om de kunstgras ondergrond en het kunstgras zelf aan te leggen? Om u hierbij te helpen hebben wij een handig overzicht met kunstgras leginstructies opgesteld. Lukt het toch niet of wilt u uw kunstgras liever door iemand anders aan laten leggen? Ook dat is geen enkel probleem. In dat geval kunt u gebruikmaken van onze kunstgras aanlegservice. Heeft u verder nog vragen over de kunstgras ondergrond of het aanleggen van kunstgras? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker