Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die, wanneer ze op zoek zijn naar een ondergrond voor hun tuin, balkon of terras, kiezen voor kunstgras in plaats van natuurgras. En dat is niet zo gek; kunstgras brengt namelijk een groot aantal voordelen met zich mee. Aan de andere kant kent kunstgras ook een aantal nadelen ten opzichte van echt gras. Om een goede keuze te kunnen maken, vinden wij het belangrijk om u van deze verschillende voor- én nadelen op de hoogte te stellen. Want wat zijn de voordelen en nadelen van kunstgras, eigenlijk?
De voordelen van kunstgras
Er zijn verschillende voordelen en nadelen van kunstgras. In vrijwel iedere tuin en op ieder balkon kan kunstgras voordeel hebben boven traditioneel gras. Of u nou veel zon hebt of juist weinig, een klein balkon of juist een grote tuin; kunstgras is in elke situatie toepasbaar. Aangezien iedere tuin anders is en iedereen andere eisen heeft, zetten we de pluspunten van kunstgras op een rijtje. Lees hieronder welke voordelen kunstgras voor u kan hebben!
Het gemak van kunstgras
Een van de grootste voordelen van kunstgras is het gemak dat het biedt. Het hoeft nooit gemaaid te worden, er hoeft niet gesproeid te worden en ook niet bemest. Dit betekent dat u het hele jaar door van uw gazon geniet, zonder al deze vervelende klusjes te hoeven doen. Kunstgras gaat bovendien lang mee – bij sommige soorten tot wel 25 jaar. Belangrijk is wel dat het kunstgras op de juiste manier gelegd wordt. Gelukkig is kunstgras leggen niet lastig wanneer u de instructies goed volgt.
De veiligheid van kunstgras
Veiligheid is een ander voordeel van kunstgras. Een kunstgras gazon is erg zacht, waardoor kinderen of huisdieren onbezorgd kunnen spelen op het gazon. Daarnaast heeft u ook veel minder last van ongedierte en onkruid, aangezien dat niet door de grasmat heen kan groeien. Dit zorgt niet alleen voor een mooi, maar ook voor een veilig gazon waar kinderen en huisdieren op kunnen spelen!
Kunstgras vat ook niet snel vlam, waardoor een vonk van de barbecue of een rokende sigarettenpeuk geen probleem is. Op een kunstgras gazon kan het hele gezin dus optimaal genieten.
Altijd een mooie uitstraling
De uitstraling van kunstgras is en blijft altijd mooi. Waar veel mensen nog steeds denken dat kunstgras een onechte uitstraling heeft, bewijzen wij wel degelijk het tegendeel. Er zijn natuurlijk altijd goedkope kunstgrassoorten die er wat minder realistisch uitzien, maar deze soorten hebben vaak een ander doel dan gebruik in een tuin.
Daarnaast zijn er ook veel verschillende opties voor een kunstgras tuin verkrijgbaar die niet van echt gras te onderscheiden zijn. En kunstgras is niet alleen mooi bij het liggen, maar blijft jarenlang die mooie uitstraling behouden. Ook wanneer je een unieke kunstgras wil zijn er voldoende opties, wij bieden bijvoorbeeld goedkoop gekleurd kunstgras aan. Hiermee zorgt u echt voor een uniek grastapijt.
De nadelen van kunstgras
Zoals hierboven is te lezen, is er een groot aantal positieve elementen aan kunstgras te ontdekken, maar natuurlijk kent kunstgras niet alléén maar voordelen. Er kleven aan kunstgras, in vergelijking met natuurgras, ook een aantal nadelen. Welke dat zijn? We zetten ze voor u op een rijtje.
Kunstgras is (in eerste instantie) duurder dan natuurgras
Bij aankoop zal kunstgras in de meeste gevallen iets duurder uitvallen dan natuurgras. Bij natuurgras komen met het leggen van graszoden of het inzaaien van het gras natuurlijk ook de nodige kosten kijken, maar over het algemeen zijn deze lager dan bij kunstgras. U betaalt natuurlijk voor het kunstgras zelf, maar ook eventuele kunstgras accessoires en kunstgras aanlegservice kunnen hierbovenop komen. Echter, wanneer een kunstgrasmat eenmaal is aangeschaft en op de juiste manier is aangelegd, heeft u hier verder geen omkijken meer aan, terwijl het onderhouden van natuurgras de nodige tijd, moeite én geld kost. Bij aanschaf is natuurgras dus misschien iets goedkoper dan kunstgras, maar uiteindelijk bent u met kunstgras relatief minder geld kwijt.
De charme van vers gemaaid gras
We stipten het al even aan: een mooie natuurgrasmat vergt nu eenmaal veel onderhoud. Om te beginnen moet gras ingezaaid worden, ‘s zomers, wanneer het gras droog dreigt te worden, moet het gras worden besproeid, maar bovenal moet het gras natuurlijk eens in de zoveel tijd worden gemaaid. Voor veel mensen is het een van dé grote redenen om hun natuurgrasmat in te ruilen voor kunstgras. Maar andere kant: het maaien van natuurgras heeft natuurlijk ook zo zijn charmes. Veel mensen zweren bij de geur van een versgemaaid grasveld en kiezen er daarom voor om hun natuurgras te behouden. Het (niet) maaien van het gras heeft dus zo zijn voor- en zijn nadelen; het is maar net wat uw eigen voorkeur heeft.
Kunstgras kan warm worden
Kunstgras is een uitermate geschikte ondergrond om in de zomer op te vertoeven. Zoals hierboven al gezegd, kunt u zonder risico barbecueën op een kunstgrasmat, maar bijvoorbeeld ook kinderzwembadjes kunt u zonder problemen op het kunstgras plaatsen. Er is echter één ding waar u op moet letten bij kunstgras in de zomer: bij heel hete zomerdagen, kan de temperatuur van het kunstgras hoog oplopen. In de meeste gevallen is dit geen enkel probleem en kunt u alsnog ‘gewoon’ met blote voeten over het kunstgras lopen, maar toch is het verstandig om de temperatuur van het kunstgras van tevoren eerst even te checken. Is het kunstgras aan de warme kant? Dan kunt u het altijd laten afkoelen door het even te sproeien.