Terug naar alle vragen

Is kunstgras giftig?

  • Algemeen

Er heerst veel onduidelijkheid over de veiligheid van kunstgras. Dit heeft onder andere te maken met het kunstgras dat wordt gebruikt voor professionele sportvelden waar korrels rubbergranulaat aan zijn toegevoegd. We kunnen je 1 ding verzekeren: kunstgras van Kunstgrasnet is niet giftig, 100% veilig en uitgebreid getest.

Het verschil tussen kunstgras van Kunstgrasnet en kunstgras op sportvelden

Kunstgras van bijvoorbeeld voetbalvelden is van ander materiaal dan bijvoorbeeld het kunstgras van Kunstgrasnet. Tijdens een voetbalwedstrijd is het namelijk wel de bedoeling dat de bal voldoende stuitert. En dat als een speler een sliding maakt, hij of zij niet direct onder de schaafwonden zit. Om de kwaliteit van echt gras na te bootsen, is een laagje rubber toegevoegd aan de ondergrond van het kunstgras. Ook wordt het veld uitgerust met korrels rubbergranulaat (vermalen oude autobanden).

Giftige rubberkorrels?

Uit de korrels rubbergranulaat kunnen kleine hoeveelheden giftige stoffen vrijkomen. Uit recent onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat het hierbij om polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen en weekmakers (ftalaten). Deze worden via de huid, het spijsverteringskanaal of de longen door het lichaam opgenomen. De dosering van de stoffen die vrijkomt is echter zo laag, dat sporten op dit type kunstgrasvelden nog gewoon is toegestaan en niet gevaarlijk is voor je gezondheid. De schadelijke stoffen zit namelijk min of meer “opgesloten” in het rubbergranulaat. Giftig kun je de kunstgrasvelden met rubbergranulaat dus niet noemen. 

Veilig kunstgras van Kunstgrasnet

Giftig (of kankerverwekkend) is kunstgras dus niet. Het kunstgras van Kunstgrasnet is vrij van rubbergranulaat en zodoende gegarandeerd veilig. Ons kunstgras is geschikt voor kinderen, zeker met de extra valdemping. Ook is het kunstgras brandveilig en geschikt voor huisdieren. Een van de vele soorten kunstgras is ons assortiment is sportgras. Dit kunstgras is uitermate geschikt voor trapvelden en kinderspeelplaatsen. Het gras is fijner, langer en heeft de uitstraling van echt gras.

Heb je nog vragen over de veiligheid van ons kunstgras? Neem contact met ons op.

Kunstgrasnet Kantoor Impressie