Terug naar alle vragen

Is kunstgras kankerverwekkend?

  • Algemeen

Om met de deur in huis te vallen: nee, kunstgras is niet kankerverwekkend en bevat geen kankerverwekkende stoffen. Kunstgras van Kunstgrasnet is 100% veilig en uitgebreid getest. Kinderen en huisdieren kunnen naar hartenlust spelen op ons kunstgras. Daarbij is ons kunstgras brandveilig. Kleine hoeveelheden van kankerverwekkende stoffen zitten in het rubbergranulaat dat wordt gebruikt voor professionele kunstgrasvelden in de sport. Dit is een ander soort kunstgras dan het gras van Kunstgrasnet.

Kunstgras met rubbergranulaat

Professionele sportvelden kunnen niet worden uitgerust met het zachte kunstgras dat je in de webshop van Kunstgrasnet bestelt. Als je wil dat de bal echt goed stuitert, moet er een laagje rubber worden toegevoegd aan het kunstgras. Alleen zo kan je de kwaliteit van gras nabootsen. Aan voetbalvelden van kunstgras worden ook korrels van rubbergranulaat toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat spelers minder snel een schaafwond overhouden aan bijvoorbeeld een sliding. De korrels van rubbergranulaat worden gemaakt van oude autobanden. Dit granulaat bevat hogere concentraties van kankerverwekkende stoffen, blijkt uit recente onderzoeken.

Rubbergranulaat kankerverwekkend?

Kunstgras en rubbergranulaat zijn veel in het nieuws geweest. Na een uitzending van het tv-programma Zembla kwam naar voren dat de korrels van de vermalen autobanden een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen bevatten dan is toegestaan. Nieuw onderzoek dat na aanleiding van Zembla is uitgevoerd, bevestigt dit. Toch zijn de velden wel veilig om op te sporten, zo oordeelt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het RIVM adviseert om kinderen er niet op te laten spelen (iets anders dan sporten) en te douchen na afloop van bijvoorbeeld een training of wedstrijd.

Met een gerust hart kunstgras kopen bij Kunstgrasnet

Om zeker van te zijn dat ons kunstgras 100% veilig is, hebben we extra onderzoeken laten uitvoeren. Deze bevestigen wat we eigenlijk al wisten, namelijk dat het kunstgras van Kunstgrasnet aan de veiligheidseisen voldoet. Het gaat hierbij om alle soorten kunstgras die we aanbieden, ook het speciale sportgras. Dit is fijner dan kunstgras, heeft iets langer gras en lijkt op echt gras. Ze worden veel gebruikt voor kinderspeelplaatsen en trapveldjes.

Heb je vragen over de onderzoeken of wil meer weten over ons sportgras en kunstgras? Neem dan contact met ons.

Kunstgrasnet Klantenservice Medewerker