Kunstgras leggen kunt u gewoon zelf

leestijd

Kunstgras leggen met de leginstructies van Kunstgrasnet

Kunstgras leggen; hoe gaat dat eigenlijk precies in zijn werk? Kun je kunstgras zelf plaatsen in de tuin, als kunstgras balkon of op het kunstgras terras? Het antwoord is simpel: dit kan absoluut! Een van de grote voordelen van kunstgras is namelijk dat u het makkelijk en snel zelf op de gewenste plek legt. Komt u er toch niet helemaal uit met het kunstgras leggen? Geen probleem; met onze kunstgras leginstructies helpen wij u graag verder. In een instructievideo leggen we u in tien stappen uit hoe u het kunstgras op de beste, snelste en strakste manier aanlegt. Veel succes met het kunstgras leggen!

Kunstgras plaatsen: de accessoires

Om het kunstgras leggen gemakkelijker te maken, kunt u gebruikmaken van een aantal handige kunstgras accessoires. Om u te helpen, hebben wij een lijst gemaakt met de verschillende accessoires die niet mogen ontbreken bij het kunstgras plaatsen:

  • Straatzand voor een laag van zo’n 5 tot 10 centimeter onder het gehele oppervlak van het aan te leggen kunstgras
  • Drainagematten om de waterhuishouding onder het kunstgras te bevorderen
  • Plaatst u het kunstgras op aarde of zand? Leg dan een stabilisatiedoek onder het kunstgras
  • Valdemping voor eventueel spelende kinderen op het kunstgras
  • Moet uw kunstgras op maat worden gesneden? Dan is een kunstgrasmes onmisbaar
  • Kunstgrastape en kunstgrashaken om het kunstgras vast te maken
  • Een kunstgras bezem voor het verwijderen van takjes, bladeren en ander vuil

Hoe lang duurt kunstgras leggen?

Hoe lang het plaatsen van kunstgras duurt, hangt af van de situatie. Gemiddeld kunnen we stellen dat u met een rol van 10 bij 4 meter ongeveer 2 uur bezig bent. Echter, inclusief het grondwerk dat hierbij nog komt kijken, zal dit al snel uitkomen op ongeveer 6 uur. Is het te bekleden oppervlak minder groot dan de rol van 10 bij 4 meter? Dan zullen ook de eventuele snij- en plakwerkzaamheden ervoor zorgen dat u iets langer bezig bent met het plaatsen van het kunstgras.

Kunstgras leggen in 10 stappen

Zoals gezegd: door gebruik te maken van de juiste accessoires, hoeft het kunstgras leggen helemaal niet lang te duren. Met het volgen van de onderstaande 10 stappen, zal u stap voor stap door het proces worden geleid. Heeft u toch nog vragen over het plaatsen van uw kunstgras? Geen probleem, neem gerust contact met ons op; wij helpen u graag verder.

Stap 1: Het afgraven van het oude gras

Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren. Hoeveel u moet afgraven voor het leggen van kunstgras? Het advies is om de grond tot 10 centimeter af te graven. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

Kunstgras leggen - Het afgraven van het oude gras

Stap 2: Breng het zandbed aan

Nadat u de kunstgras ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 5 tot 10 cm dik. We adviseren om hiervoor stratemakerszand of bestratingszand te gebruiken.

Kunstgras leggen - breng het zandbed aan

Stap 3: Het zandbed inwateren en uitvlakken

Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

Kunstgras leggen - Het zandbed inwateren en uitvlakken

Stap 4: Leg het onderdoek

Leg het geovlies/stabilisatiedoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.

Kunstgras leggen - het onderdoek leggen

Stap 5: Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer u meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen of naast elkaar legt moet u er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen!

Kunstgras leggen

Stap 6: De naden snijden

Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug hetzelfde ligt.

Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3cm af (tussen de draden). Leg deze tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.

Kunstgras leggen - de naden snijden

Stap 7: De naden lijmen

Als u de randen hebt afgesneden, slaat u deze weer terug en legt u de kunstgrastape onder de naad. Sla het kunstgras voorzichtig terug en wrijf het kunstgras op. Na een uurtje is dit hard en ligt het vast aan elkaar.

Kunstgras leggen - de naden lijmen

Stap 8: Snij het kunstgras pas

De kans is groot dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij obstakels als muren e.d.. U kunt het kunstgras eenvoudig pas snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden.

Kunstgras leggen - snij het kunstgras pas

Stap 9: Sla het kunstgras vast met haken

Uw kunstgrasveld ligt! U bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50cm langs de randen in de kunstgrasmat.

Kunstgras leggen - sla het kunstgras vast

Stap 10: Borstel het kunstgras op

Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt. U moet het alleen nog even met een kunstgrasbezem of een andere harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit. Nu bent u klaar voor de laatste stap!

Kunstgras leggen - Borstel het kunstgras op

Bonusstap: Geniet!

Uw nieuwe kunstgrasveld ligt er nu mooi en strak bij. Stuur ons een foto, neem lekker wat te drinken en geniet ervan!

Heeft u toch nog problemen ervaren met het leggen van uw kunstgras, of met kunstgras kopen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder!