Kunstgras leggen kunt u gewoon zelf

leestijd

Kunstgras leggen in 10 makkelijke stappen

Kun je kunstgras leggen in de tuin, op het terras of als kunstgras balkon? Absoluut! Wij helpen u met tips om een strak kunstgras gazon te plaatsen. In onze instructievideo leggen wij u in tien heldere stappen uit hoe u zelf uw kunstgras schoon en strak kunt plaatsen. Ook hebben wij voor u een lijst opgesteld met alle kunstgras accessoires en andere benodigdheden om uw kunstgras gazon zelf te leggen. Met behulp van ons stappenplan en de handige checklist, kunt u zelf aan de slag met het plaatsen. Veel succes gewenst!

Kunstgras aanleggen: de benodigdheden

Wat heb je nodig om kunstgras te leggen? Voorzie zeker een paar werkhandschoenen, een schep, kruiwagen, een wals of trilstamper, rechte balk, hark en tuinslang. Maar wat kan er nog niet ontbreken op uw checklist?

Hoe lang duurt kunstgras leggen?

Met het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld van 10 bij 4 meter zijn onze klanten gemiddeld ongeveer 2 uur bezig. Inclusief het grondwerk komt u al snel uit op 6 uur. Bedenk wel dat de duur afhankelijk is van veel factoren. Zo is een oppervlakte van 10 bij 4 meter precies één rol. Wanneer de plek waarop u kunstgras wilt leggen breder of smaller is, zult moeten gaan snijden en/of plakken. Dit zorgt ervoor dat u iets langer aan het werk zal zijn.

Wanneer kunstgras plaatsen?

Kunstgras kan in principe het hele jaar door worden gelegd. Vaak wordt het in het voorjaar gedaan, omdat dit voor veel mensen het moment is om weer lekker de tuin in te gaan. Toch is het ook prima mogelijk om het kunstgras in het najaar te leggen. Houd hierbij wel rekening met eventuele regenachtige en winderige weersomstandigheden die het leggen van het kunstgras eventueel kunnen vertragen.

Ondervindt u problemen met het leggen van uw kunstgrasmat of heeft u nog vragen of de plaatsing? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder!

Stap 1: Het afgraven van het oude gras

Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren. Hoeveel u moet afgraven voor het leggen van kunstgras? Het advies is om de grond tot 10 centimeter af te graven. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

Stap 2: Breng het zandbed aan

Nadat u de kunstgras ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 5 tot 10 cm dik. We adviseren om hiervoor stratemakerszand of bestratingszand te gebruiken.

Stap 3: Het zandbed inwateren en uitvlakken

Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

Stap 4: Leg het onderdoek

Leg het geovlies/stabilisatiedoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.

Stap 5: Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer u meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen of naast elkaar legt moet u er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen!

Stap 6: De naden snijden

Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug hetzelfde ligt.

Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3cm af (tussen de draden). Leg deze tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.

Stap 7: De naden lijmen

Als u de randen hebt afgesneden, slaat u deze weer terug en legt u de kunstgrastape onder de naad. Sla het kunstgras voorzichtig terug en wrijf het kunstgras op. Na een uurtje is dit hard en ligt het vast aan elkaar.

Stap 8: Snij het kunstgras pas

De kans is groot dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij obstakels als muren e.d. U kunt het kunstgras eenvoudig pas snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden.

Stap 9: Sla het kunstgras vast met haken

Uw kunstgrasveld ligt! U bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50cm langs de randen in de kunstgrasmat.

Stap 10: Borstel het kunstgras op

Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt. U moet het alleen nog even met een kunstgrasbezem of een andere harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit. Nu bent u klaar voor de laatste stap!

Bonusstap: Geniet!

Uw nieuwe kunstgrasveld ligt er nu mooi en strak bij. Stuur ons een foto, neem lekker wat te drinken en geniet ervan!

Heeft u toch nog problemen ervaren met het leggen van uw kunstgras, of met kunstgras kopen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen u graag verder!